compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Kert
  5. Kertápolás
  6. Az évelők megfelelő gondozása: Tippek és trükkök az évelők gondozásához

Tippek és trükkök az évelők gondozásához

Az évelők megfelelő gondozása

Egy virágoskerthez a legjobb növények az évelők. Mivel az évelők több éven át élnek, nem kell az ágyásukat minden évben újra kialakítani. De még így is gondozni kell őket egy kicsit, hogy az évelők hosszú időn át csodaszépek maradhassanak. Itt megtudhatja, hogyan.

Növénytudomány

Nem minden évelő egyforma

Az évelők olyan lágyszárú növények, amelyek minden évben regenerálódnak a talajban. A növény talaj feletti része a tél során elhal. Hatalmas a változatosság a fajok között, más-más mérettel, virágzási időszakkal, virágzási szokással és színekkel. 

compo image

Megfelelő gondoskodás

Csodás évelők egész évben

Tavasz
Tavasszal távolítsa el a leveleket az évelőágyásról, és metssze le az elfagyott virágokat és leveleket! A magas évelők előző évi hajtásait metssze vissza a földig, csak a legalsó leveleket hagyja meg! Fontos, hogy a friss, új hajtások növekedését ne akadályozzák az elszáradt hajtások. A füveket érdemes „átfésülni”, mivel csak így távolíthatók el az aljnövényzetből az elhalt növények.

Nyár
Általánosságban nézve minden évelőnek különböző szintű gondoskodásra van szüksége. A nyári zsálya, a sarkantyúfű és a lupin bőségesen virágzik másodszor is, ha az első virágzási időszakot követően szinte a földig visszametsszük. Egyes évelők, mint például a haranglábvirág, a gyűszűvirág és az ökörfarkkóró olyan sok magot termel, hogy nagyon rövid idő alatt az egész kertet beterítik. Ha szeretné megfékezni örökzöldjeit, időben metssze vissza azokat – még a magok képződése előtt. A takaró és a helykitöltő örökzöldek akár kétharmadukkal is visszametszhetők. Hamarosan új hajtásokat hoznak, dúsabban, mint annak előtte. 
Sok örökzöld számos oldalhajtást hoz, és gyorsan növekszik, mint például az őszirózsa és a krizantém. De ezek minél magasabbra nőnek, annál instabilabbá válnak. A növény alsó részén található csupasz részek is egyre kiterjedtebbé válnak. Ha visszametsszük őket, kompaktabbak lesznek, megőrzik stabilitásuk és több virágot hoznak. Távolítsa el a hajtások legfelső 2–5 cm-es részét, ha az örökzöld eléri végső magasságának nagyjából az egyharmadát!

Ősz
Metssze vissza a növényeket nem sokkal a föld felett. Ezzel helyet teremt a következő tavasszal megjelenő új hajtásoknak, elejét veszi a gombás megbetegedéseknek és meggátolja a magzást. Ezt követően távolítsa el a gyomokat, és terítsen szét egy vékony réteg komposztot a növény körül. Ez optimálisan felkészíti az évelő növényt az új kezdetre tavasszal.  

Tél 
Hogy megvédhesse a hely kitöltésére használt évelőket a fagytól, azt javasoljuk, hogy borítson egy réteg levelet a növényekre! Ezt tavasszal, a fagyok elmúltával távolítsa el.

Képek az évelőágyásunkról

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

megosztás