compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Pázsit
  5. Tervezés és gondozás
  6. Tavaszi gyepgondozás

EGÉSZSÉGES GYEP 5 LÉPÉSBEN

Tavaszi gyepgondozás

A tavasz tökéletes időszak arra, hogy hosszúhatású trágyát alkalmazzunk. Az évnek ebben az időszakában ajánlott a gyeplazítás és a gyep újravetése is. De mikor jön el a megfelelő idő és milyen sorrendben kell mindezt elvégezni? Ez a cikk egy ötlépéses gyepápolási tervet kínál, hogy segítsen abban, hogyan hozhatod gyorsan helyre tavasszal a gyepet.

1. LÉPÉS

A gyep tavaszi előkészítése

compo image

TISZTA KÉP A GYEP ÁLLAPOTÁRÓL

A gyep tisztítása és egyengetése

Hogy néz ki a gyep a téli hónapok után? Elszaporodott rajta a sok moha, vakondtúrások jelentek meg mindenhol, vagy nagy foltokban egyáltalán nem nő semmi? Az ilyen kérdések megválaszolásához először is tiszta képet kell kapnod arról, hogy milyen állapotban van a gyep. Ezért a tavaszi gyepápolási feladatok listájának élén a gyep tisztítása áll. Távolítsd el a rőzsét, a lehullott leveleket és az elhalt növényi részeket, lehetőleg egy erős fém gereblyével. Ezzel az elhalt fűszálakat is eltávolítod a gyepről, és kiderül, hogy mennyi fűszál maradt meg érintetlenül. A vakondtúrásokat egy gereblyével is könnyen elegyengetheted. A belőlük származó földet nagyon vékonyan terítsd szét a gyepen, hogy a fűszálak könnyen keresztülnőhessenek rajta.

compo image

ERŐSEN TÖMÖRÖDÖTT TALAJ

A gyep szellőztetése és homokkal felszórása tavasszal

Ha a talaj szerkezete a jelentős igénybevétel, a hó és az esőzések miatt helyenként annyira tömörödötté vált, hogy a felszínén tócsák képződnek, akkor ezeken a helyeken ásóvillával többször mélyen hatolj be a talajba. Ehhez speciális kerti szerszámok, úgynevezett szellőztetők is kaphatók. Ezek számtalanszor behatolnak a talajba, 5-10 cm-es lyukakat ütnek, és ezáltal oxigénnel látják el a talajt. Sok gyeplazító gép képes a szellőztetésre is, és lehetővé teszi, hogy mindkét feladatot együtt végezhesd el egy későbbi időpontban.

Ha a kerti talaj általánosságban agyagos és erősen tömörödött, érdemes a területet tavasszal több éven keresztül ismételten homokkal felszórni. Ne feledd, hogy ez önmagában nem segít megelőzni a pocsolyaképződést és a víz pangását, mivel az eső csak 10-15 cm mélyen mossa a homokot a talajba, de legalább a fűszálaknak lesz egy szellős ágy, amelyben növekedni tudnak. Valószínűleg már rájöttél, hogy a szellőztetés és a homokkal szórás kombinációja a leghatékonyabb módja a tömörödött gyep kezelésének, mivel a sok finom lyuk lehetővé teszi, hogy a homok sokkal mélyebbre hatoljon a talajba, és nem kell több év ahhoz, hogy a homok kifejtse hatását. Ez lehetővé teszi, hogy az éves gyepápolással hosszú távon javítani tudj a talaj szerkezetén.

2. LÉPÉS

A gyep tavaszi trágyázása

compo image

ELŐSZÖR ERŐSÍTENI, MAJD ELTÁVOLÍTAN

Trágyázz március végén és távolítsd el a mohát

Először erősíteni, majd eltávolítani és vetni - ez a vezérelve diplomás kertészmérnökeinknek. Mivel a gyep csak akkor nő, ha a talaj hőmérséklete már legalább 10 °C, a március vége általában még túl korai az újravetéshez. A tavaszi gyepápolási munkálatokat semmiképpen sem a talaj fellazításával kezdd, mivel a talaj teljesen átnedvesedett, és a gyep meggyengült gyökerei miatt több kárt okozhatsz, mint hasznot.

Ahhoz, hogy a gyep minél nagyobb részét megőrizzük, a tél után a legelső dolog a gyep tápanyagokkal való megerősítése kell, hogy legyen. A megfelelő starter műtrágya kiválasztásakor fontos, hogy a műtrágya először az egészséges gyökérnövekedést, majd a sűrű, buja zöld gyepképződést segítse elő. A gyeptrágya alacsony hőmérsékleten való hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy milyen minőségű a benne található tápanyagkombináció. A COMPO hosszúhatású gyeptrágyái, mint például a COMPO Hosszúhatású pázsit gyeptrágya pontosan ezekkel a különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, így tökéletesek a kora tavaszi trágyázáshoz.
De valami más használatát is fontolóra kell venned, ha a gyepedet erősen megfertőzte a moha: ez a COMPO Gyeptrágya Moha? Nem, köszönöm
! nevű termék. Gyom- és mohafertőzés esetén a következő teendők egyike a gyom- és mohairtás. A gyeplazító könnyedén képes lesz teljesen eltávolítani az elhalt mohát a gyepről.

 

MÉG TÖBB GYEPTRÁGYÁZÁSI TIPP
compo image

ALTERNATÍV MOHA ELLENI VÉDEKEZÉS

Szórjunk meszet tavasszal a gyepre?

Az egészséges gyep számára az 5,5 és 6,5 közötti pH-érték az ideális. Ha a pH-érték ennél alacsonyabb, a gyep csak kevés tápanyagot tud felvenni a talajból, és a trágyázás nem fogja elérni a kívánt hatást. Másrészt a moha az alacsony pH-értékű, savanyú talajban jól érzi magát, és kétszer olyan könnyű dolga van, mert a legyengült fű könnyen átadja neki a helyet a gyepen. A mész használata megnöveli a talaj pH-értékét, és ezzel megnehezíti a mohák életét.
Három dolgot azonban figyelembe kell venned, mielőtt úgy döntesz, hogy meszezni kezded a gyeped.

  1. Mérd meg a pH-értéket a mész alkalmazása előtt, mivel az csak akkor lesz hatékony eszköz a moha ellen, ha a pH-érték eleve túl alacsony volt. Az egyszerű meszezés a talaj pH-értékének előzetes mérése nélkül semmiképpen sem jó ötlet. Szükségtelenül felboríthatja a talaj egyensúlyát a kertben.
  2. A mész nem hat gyorsan, és több hónapba telik, amíg a pH-beállítás kívánt hatása bekövetkezik. Ezenkívül sok vízre van szükség ahhoz, hogy a mész teljesen feloldódjon. Ezért javasoljuk, hogy ősszel kezeld mésszel a gyepet. Így tavaszig lesz ideje a mésznek arra, hogy kifejtse a hatását, és a természet magától gondoskodik az öntözésről. Természetesen a mész tavasszal is használható.
  3. Ha tavasszal használod a meszet, akkor előzetesen el kell végezned a gyeplazítást. Ellenkező esetben a mész szemcséi sokáig a vastag moharéteg tetején fognak maradni, és sok vízre lesz szükség ahhoz, hogy behatoljanak a talajba és elkezdjenek dolgozni.

3. LÉPÉS

Fűnyírás tavasszal

compo image

LEHETŐLEG HETENTE EGYSZER

Nyírjuk le a füvet, amikor eléri a 7 cm-es magasságot.

A fű 10 °C-os talajhőmérsékletnél kezd el növekedni. A tavaszi fűnyíráskor 5-6 cm az egészséges vágási magasság. Ha túl rövidre nyírod a gyepet, akkor az egyes fűszálak nem lesznek kellően védettek a késői éjszakai fagyok ellen. Amint a fű elérte a 7 cm-es magasságot, eljött az ideje az első fűnyírásnak. Innentől fogva rendszeresen, szükség szerint kell nyírnod a gyepet, mivel ez serkenti a növekedését és elősegíti az erős, sűrűn egymásba fonódó fűfelület kialakulását. Amíg a gyep szereti, ha nyírják, a gyomok és a moha szenvednek a rendszeres háborgatástól, ezért aki tavasszal kezdettől fogva következetesen nyírja a gyepét, hatalmas előnyhöz juttatja a konkurens növényekkel szemben. A gyepnek viszont száraznak kell lennie, amikor lenyírod. Mivel tavasszal nehéz lehet megtalálni a megfelelő időpontot a fűnyírásra, a heti fűnyírás nem mindig lehetséges. Mellesleg, mivel a fűnyíró pengéi a hideg szerszámoskamrában töltött telet követően rozsdásak lehetnek, hasznos lehet megélezni őket az első tavaszi fűnyírás előtt. Ez lehetővé teszi az egyenes vágást, és a fűszálakat nem fogja feleslegesen megtépni.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A FŰNYÍRÁSRÓL

Tipp

Mindig hagyj legalább két napot a fűnyírás és a következő trágyázás között. Ellenkező esetben a műtrágyában lévő sókoncentráció károsíthatja a fűféléket, mivel a vágások még nem záródtak be.

4. LÉPÉS

Tavaszi gyeplazítás

compo image

HOSSZÁBAN ÉS KERESZTBEN

Gyeplazítás 3-4 héttel a trágyázás után

Ha a gyep erősen összefilcesedett vagy mohával fertőzött, akkor 3-4 héttel az első trágyázás után el kell végezni a gyeplazítást, ha a gyepen a fű addigra már elkezdett nőni. Bármennyire fontos is a gyeplazítás, az a fű számára mindig jelentős megterhelést jelent. Ideális esetben a gyeplazítást csak akkor kell elvégezni, ha a gyepet már egyszer vagy kétszer lenyírták a trágyázást követően, mivel a füvek ekkor már elég erősek ahhoz, hogy ellenálljanak a felesleges sérüléseknek. Ennek megfelelően az időjárástól függően több hét is eltelhet, mire tavasszal elkezdheted a gyepápolási terv e negyedik lépését. A megfelelő eredmény érdekében a gyeplazítást hosszában és keresztben is el kell végezni.

5. LÉPÉS

A gyep tavaszi újravetése

compo image

NAGYOBB KOPÁR FOLTOK

A gyeplazítás után azonnal újra kell vetni a gyepet.

A nagyobb kopár foltokon a gyeplazítás után azonnal újra kell vetni a gyepet. Csak ekkor van értelme a gyeplazításnak, mert különben a gyomok és a moha nagyon gyorsan újra elszaporodnak a gyepben keletkező résekben. A tavaszi újravetéskor érdemes speciálisan kezelt vetőmagkeveréket használni, amely kedvezőtlen időjárási körülmények és alacsony hőmérséklet mellett is megbízhatóan kihajt. Ellenkező esetben a magok gyorsan elrothadnak, ha túl sok eső esik, és egyszerűen nem fognak kihajtani, ha ismét lehűl a levegő. A tavasz jó alkalom arra is, hogy kijavítsd a gyep egyenetlen foltjait. A pockok által fúrt lyukakat be lehet tömni és egyidejűleg újra be lehet vetni. A gyepet a tavaszi újravetés után még akkor is öntöznöd kell, ha még nincs olyan meleg és rendszeresen esik az eső. A körülbelül négy hétig tartó csírázási időszak alatt soha nem szabad hagyni, hogy a mag kiszáradjon. Állandóan nedvesen kell tartani. Ha nem vagy otthon, használj automata öntözőrendszert.

megosztás