compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Pázsit
 5. Trágyázás és gyomirtás
 6. A pázsit trágyázása könnyedén: Tippek és trükkök a pázsit trágyázásához

A pázsit trágyázása könnyedén

Csak az egészséges pázsit lehet igazán csodaszép. Ez a kert egy olyan területe, aminek a legnagyobb a tápanyagszükséglete. Ez nem meglepő: sok mindennel meg kell birkóznia, és ki kell bírnia a gyermekek játékát, a kertipartikat, mohákat és gyomokat, mint ahogy az időjárás viszontagságait is. És ez csak akkor lehetséges, ha trágyázás formájában rendszeresen tápanyaghoz jut. Megmutatjuk, hogy mit kell észben tartani a pázsit trágyázásakor.

Miért kell a pázsitot rendszeresen trágyázni?

A rendszeres fűnyírás és a vágott fű eltávolításának hátulütője az, hogy folyamatosan tápanyagot vonunk el a talajtól. Közvetlenül fűnyírás után a pázsitnak rengeteg nitrogénre, foszforra, káliumra, magnéziumra, vasra és nyomelemre van szüksége ahhoz, hogy növekedni tudjon. Ha ez nincs meg, a zöld szín megfakul és kevesebb fű nő újra. Tehet ez ellen kiegyensúlyozott trágyázással. Ha mulcsozó fűnyírót használ, akkor a pázsitnak kevesebb trágyára van szüksége, mivel a felszínén maradó fű idővel komposztálódik, és annak tápanyagtartalma újra felhasználódik.

A pázsitnak mész kell

Különböző tényezők miatt a talaj pH-értéke idővel csökken. Ha túl alacsonnyá válik (5,5 alatt), akkor a fű nem kap többé elég táplálékot. Ha két-három éves gyakorisággal mésszel látjuk el, az segít ezen a problémán.

Mikor a legjobb a pázsitot trágyázni?

Ha biztosítani szeretné a maradandóan egészséges pázsitot, fontos, hogy az egész év során rendszeresen lássa azt el tápanyaggal. Az első trágyázást tavasszal kell elvégezni. A legjobb, ha valamelyik lassan oldódó trágyánkat használja, ami ellátja zöld szőnyegét minden szükséges tápanyaggal, akár hat hónapon keresztül. Mi olyan különleges ezekben? A tápanyagok szükség szerint oldódnak, az időjárás függvényében (hőmérsékelt és nedvesség). A kontrollált nitrogénkibocsátás egyben azt is jelenti, hogy a gyeptrágyánk a talajvizet is megóvja. Ha rövidebb oldódási idejű terméket választ, nyáron újra kell majd trágyáznia. A pázsit végső tápanyagadagját ősszel kapja meg. Használja a speciális, őszi, magas káliumtartalmú gyeptrágyánkat! Ez erősíti a pázsitot, ellenállóbbá és strapabíróbbá teszi.

Hogyan vihető végbe

A pázsit trágyázása három lépésben

 1. compo image

  1

  A trágya szétszórása

  Szórja szét a trágyát kézzel, vagy géppel, lehetőleg száraz pázsiton! Megjegyzés: Ne szórja egyenetlenül, mert akkor túladagolhatja, amivel károsíthatja a pázsitot.

 2. compo image

  2

  A pázsit öntözése

  Ezt követően gondosan öntözze meg a pázsitot hetente egyszer vagy kétszer, legalább 20 percen keresztül. Jobb, ha kétszer alaposan öntöz, mintha gyakrabban öntözne kisebb mennyiségekkel, mivel így lehetővé teszi, hogy a pázsit mélyebb gyökereket eresszen, amivel javulnak az esélyei szárazabb időszakokban.

 3. compo image

  3

  A pázsit nyírása

  Ne nyírja a pázsitot 4–5 centiméteresnél rövidebbre! Minél hosszabbak a fű levelei, annál erősebb a fotoszintézis – és annál zöldebb lesz a pázsit. Általános alapszabály, hogy a füvet sose vágja a harmadánál jobban vissza, hogy ne gyengítse azt nagyon el.

Tudta?

Az egészséges pázsit nem csak csodás látvány, fontos funkciói is vannak: Egy egészséges, 250 m²-es pázsit egy négytagú család oxigénszükségletét fedezi a növekedési periódus alatt.

megosztás