compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Pázsit
 5. Trágyázás és gyomirtás
 6. A gyep őszi trágyázása

EGÉSZSÉGES ÉS SZÉP GYEP TAVASSZAL

A gyep őszi trágyázása

Néhány kerti munkát ősszel is el kell végezni, még akkor is, ha jobban szeretnénk a kanapén feküdni, mint egy borús őszi napon egy pár gumicsizmában a kertben cammogni. Annak érdekében, hogy a gyep túlélje a fagyos telet, és jövő tavasszal buja, zöld pázsitnak örülhessünk, célszerű a növényeket némi kiegészítő tápanyaggal táplálni. Olvasson tovább, hogy megtudja, miért érdemes ősszel trágyázni a gyepet, és hogyan lehet a gyep kellően egészséges ahhoz, hogy probléma nélkül átvészelje a telet.

compo image

UTOLSÓ TRÁGYÁZÁS A TÉL ELŐTT

Mennyire hasznos az őszi gyeptrágyázás?

A kellő felkészülés a legfontosabb! Ha egy kerttulajdonos szeret arra gondolni, hogy a pázsit tavasszal buja és zöld legyen, a trágyázás nélkülözhetetlen része a gyep őszi ápolásának. Itt azonban nem az a cél, hogy a fűfélék növekedését serkentsük. Ehelyett a gyepet fel kell készíteni a télre, és helyre kell hozni például a hőség vagy a szárazság okozta károkat. Az őszi trágyázás a gyep utolsó tápanyag-utánpótlását biztosítja, mielőtt az téli álomba merülne. Ezáltal a gyep ellenállóbbá válik a betegségekkel és a fagyos időjárással szemben, mivel a kiegészítő trágyázás megerősíti a sejteket, és a tél folyamán is elegendő tápanyaggal látja el a gyepet.

compo image

MITŐL KÜLÖNLEGES AZ ŐSZI GYEPTRÁGYA

Káliumban gazdag trágya

Mindannyian tapasztaltuk már... Az Ön személyes testápolási rutinja sem ugyanaz ősszel, mint nyáron. Hasonló a helyzet a gyep ápolása esetében is. A talajnak ősszel más tápanyagkeverékre van szüksége, mint a nyári hónapokban. Ami a tápanyagokat illeti, a gyep ősszel szinte mindennél jobban vágyik a káliumra. A gyepet télállóbbá teszi, és megvédi a fagytól és a betegségektől. Ennek megfelelően különösen fontosa káliumban gazdag trágya, ha ősszel trágyázzuk a gyepet. A jó minőségű őszi trágya a káliumon kívül más tápanyagokat, például nitrogént és foszfátot is tartalmaz, amelyek erősítik a növény sejtjeit és gyökereit, így biztosítva a gyep ellenállóképességét. Ez szinte lehetetlenné teszi, hogy a gyomok megtelepedjenek. A tavaszi trágyához képest az őszi trágya kevesebb nitrogént tartalmaz, mivel a sok nitrogént tartalmazó trágyák serkentik a növekedést, amire ősszel nincs szükség. A magas nitrogéntartalom miatt a fű puha lesz, és így a gyep fogékonyabbá válik a fagyra és a betegségekre. Ahhoz, hogy pázsitjából jövőre pompás zöld terület fejlődjön, javasoljuk, hogy használjon káliumban gazdag NPK trágyát.

compo image

NYÁR VÉGÉN VAGY TÉLEN?

A gyep őszi trágyázásának legjobb időpontja

De melyik legjobb időpont a legjobb arra, hogy a gyepet ősszel megtrágyázzuk? A trágya alkalmazásának időszaka elsősorban attól függ, hogy ásványi vagy szerves trágyát használ-e.

A szerves trágyák állati és/vagy növényi eredetűek. Ahhoz, hogy a szerves trágyából származó tápanyagok a növények számára elérhetővé váljanak, először a talajban lévő mikroorganizmusoknak le kell bontaniuk azokat. Ezek a tápanyagok lassan, hosszabb idő alatt kerülnek a talajba. Ha túl hideg van, túl meleg van vagy túl nagy a szárazság, a mikroorganizmusok lomhák, és alig van hatásuk. Ennek megfelelően a szerves gyeptrágya alkalmazására a tökéletes időszak augusztus elejétől október végéig tart, amikor a talaj még meleg, és a mikroorganizmusok a trágyát a növények számára felvehető formába tudják átalakítani. A hűvösebb területeken, például az Alpok peremvidékén a trágyázás korábban megtörténhet, mint az enyhe területeken. Mivel a szerves trágyák növényi és/vagy állati eredetűek, helyes használatuk esetén biztonságosak a gyermekek, az állatok és a környezet számára.

Ha az ásványi alapú trágya mellett dönt, célszerű azt minél később alkalmazni. Alkalmazására a szeptembertől decemberig tartó időszakot javasoljuk. Az ásványi alapú trágyák tápanyagösszetevői úgy vannak kialakítva, hogy a gyep még 10 °C körüli talajhőmérsékleten is fel tudja venni azokat. Az ásványi alapú trágyák a talaj nedvességtartalmának köszönhetően feloldódnak, így a növények azonnal fel tudják venni a tápanyagokat.

A MEGFELELŐ FELKÉSZÜLÉS

Hogyan trágyázzuk a gyepet ősszel?

 1. compo image

  1

  Fűnyírás

  Mielőtt ősszel megtrágyázná a gyepet, szükség esetén távolítsa el róla az ágakat vagy a faleveleket. Annak érdekében, hogy a granulátum szemcséi ne akadjanak bele a fűszálakba, rendkívül fontos, hogy a trágya kiszórása előtt nyírja le a gyepet. Javasoljuk, hogy a gyepet legfeljebb 5 cm-re vágja le. Ezzel együtt a fűszálaknak sem szabad túl hosszúnak lenniük, különben a fagyban letörnek. A körülbelül 6 cm-es vágási hosszúság az ideális. Egy másik gyepápolási tipp, amit szem előtt kell tartani, hogy a gyepet addig kell nyírni, amíg le nem áll a növekedése. Például enyhe, napsütéses őszi időjárás esetén előfordulhat, hogy még decemberben is ki kell vennie a fűnyírót a garázsból.

 2. compo image

  2

  Trágyázás

  Adjon két-három napot a fűszálaknak, hogy a fűnyírás okozta vágások begyógyuljanak, és hogy ne okozzon nekik égési sérülést. Ezt követően szóróberendezéssel vagy kézzel szórja szét az őszi trágyát. A kertészkedés szerelmesei közül a maximalisták számára az alábbiakat ajánljuk: Használjon szóróberendezést, hogy az őszi trágyát különösen egyenletesen szórhassa szét, hogy a gyep mindenütt gyönyörű, buja zöld legyen.

 3. compo image

  3

  Locsolás

  A rendszeres öntözés a gyep ápolásának fontos része – ez különösen igaz a trágyázás utáni időszakra. A gyepet bőségesen kell öntözni, amíg a granulátum teljesen fel nem oldódik és a tápanyagok fel nem szívódnak. Ez mind a szerves, mind az ásványi alapú trágyákra vonatkozik. Nem kell aggódnia háziállatai vagy gyermekei miatt, miután a granulátum teljesen feloldódott - a gyepet ezt követően azonnal lehet használni.

A gyep őszi trágyázása: Időzítés és módszer | Lassú felszívódású gyeptrágya

megosztás