compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Pázsit
  5. Tervezés és gondozás
  6. Fűnyírás: A legjobb tippek és trükkök

Pázsitápolás

Fűnyírás: a legjobb tippek és trükkök az egészséges pázsitért

A frissen nyírt pázsit mélyzöld színe nem csak a szemnek nyújt csemegét a legvalóbb formájában, a rendszeres nyírás az egyik legfontosabb dolog, amit a zöld szőnyegünk gondozásának érdekében tehetünk. A rendszeres nyírás lehetővé teszi a fű számára, hogy terjeszkedjen és széltében is növekedésnek induljon – ettől lesz a fű csodásan sűrű és ellenálló a mohával és a gyomokkal szemben.

Mikor és milyen gyakran kell füvet nyírni

Alapszabályként azt ajánljuk, hogy március és október között hetente egyszer nyírja a pázsitot. A május és június közötti növekedési időszakban lehet ennél gyakrabban is. Az, hogy milyen gyakran kell füvet nyírni, függ attól is, hogy a fű és a magok milyen fajtájúak: a dísz- és köztereken gyakrabban kell nyírni, a fű pedig a fajtától függő sebességgel nő, illetve fontos tényező a fű és a magok minősége és kora is. A nap bármely szakában lehet füvet nyírni, ha mérsékelt a hőmérséklet. Ha azonban az időjárás túl forró vagy száraz, jobb elhalasztani a fűnyírást az esti órákra, mivel a déli fűnyírás tűző napsütés mellett megviselné a pázsitot. A talaj sokkal gyorsabban szárad ki, a fűlevelek pedig, melyek sokkal érzékenyebbek nyírás után, megéghetnek.

compo image

A fűnyírás optimális magassága

A normális használatra tartott pázsit vágási magassága 4–5 cm, az árnyasabb területeken növő fű ajánlott magassága pedig 6 cm. Ne vágja a füvet túl rövidre, mivel azzal lassítja az új hajtások és levelek növekedését, és kopasz foltokat eredményezhet, ahol a gyomok előbb megjelennek. A következő alapszabályként kezelendő: az aktuális magasságuknak csak harmadával vágja vissza a fűleveleket! Ha többhetes nyaralással kényezteti magát a nyáron, hazaérkezéskor ne vágja drasztikusan vissza a füvet! Jobb, ha a túl magasra nőtt füvet szakaszosan vágja vissza a kívánt magasságig, többnapos különbségekkel. A forró nyári hónapokban érdemes a pázsitot hosszabbra hagyni. Ez lehetővé teszi, hogy a fű hatékonyabban árnyékolja be a talajt, ami cserébe jobban óvja a talaj víztartalékát.

Hogyan érhető el a legjobb eredmény, amikor füvet nyír

A precíz fűnyíráshoz éles pengére van szükség. Ahogy a fűszálak levelein töredezett vágások jelennek meg, a végek pedig szürke vagy okkersárga színt vesznek fel, érdemes a fűnyíró kését újraélezni. Csak száraz időben, száraz talajon nyírjon füvet, különben a pázsitot jobban károsítja a szükségesnél. Ha a fű nedves, a fűszálak jobban összetapadnak, és nehezebb tiszta, egyenletes vágást elérni. A térkövekkel, vagy fémmel jelölt határok rendezett szegélyeket biztosítanak. Alternatívaként használhat elektromos vagy akkumulátoros fűszegélynyírót is a szegélyek rendben tartására.

Ha végzett a fűnyírással, mihez kezdjen a levágott fűvel?

A füvet mindig el kell távolítani a pázsitról fűnyírás után, mivel csak nagyon lassan bomlik le, és száraz fűréteg kialakulásához vezethet. De a levágott fű nem hulladék: a fűből értékes komposztot nyerhetünk, ha lehetőséget ad a fűnek arra, hogy kiszáradjon, majd faforgáccsal keveri össze 2:1-es arányban. A száraz vágott fű alkalmas mulcs alapanyagnak is a bokrok alá vagy a zöldségágyásokra is, ahogy a pázsitra is. A mulcsfunkciós fűnyírók apróra vágják a füvet már fűnyírás közben, és egyenletesen szétosztják azt a pázsit felületén.

compo image

Kell-e trágyázni a pázsitot?

A fűnyírás és a vágott fű eltávolításának hátulütője az, hogy folyamatosan tápanyagot vonunk el a talajtól. Közvetlenül fűnyírás után a pázsitnak rengeteg nitrogénre, foszforra, káliumra, magnéziumra, vasra és nyomelemre van szüksége ahhoz, hogy növekedni tudjon. Ha ez nincs meg, a zöld szín megfakul és kevesebb fű nő újra. Tehet ez ellen kiegyensúlyozott trágyázással. A fűnyírást követő első-második napon ne trágyázzon! Ebben az időszakban záródnak be a vágások.

megosztás

compo image

COMPO. Egyszerűen gyönyörű növények.

Együtt még több zöldet hozhatunk az életébe

Szolgáltatásaink