compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Kert
  5. Kertápolás
  6. Kertgondozás nyáron

Kertgondozás nyáron

Mit tehet a növényeiért, amikor nagy a forróság és a szárazság

Szintén vegyes érzésekkel tekint vissza 2018 kifejezetten forró nyarára? Habár a meleggel az ember sosem tud betelni, a száraz időjárás számos hobbikertészt töltött el frusztrációval. A klímakutatók egyetértenek abban, hogy hasonlóan száraz időszakok egyre gyakrabban fordulnak majd elő a jövőben. Megmutatjuk, hogyan készítheti fel növényeit az extrém időjárási körülményekre, és hogyan minimalizálhatja annak kockázatát, hogy azok kárt szenvedjenek a nyáron.

compo image

A legjobb alap: gyökerek megfelelő mértékű áthatolása

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás – ez kifejezetten igaz, ha kertészkedésről beszélünk. Elég néhány gondoskodó lépés, és segíthet növényein, ha az előrejelzés szárazságot jósol. Fontos, mégis sokszor alábecsült összefüggés ebben a vonatkozásban: minél erősebben és mélyebben futnak a növény gyökerei a talajba, annál jobban képesek vizet tárolni, és nedvességet nyerni a talajból. A gyökereket stimuláló termékek serkenthetik a palánták növekedését, illetve a gyökerek mélyre hatolását a már meglévő növényeknél is – az optimális víz- és tápláléktárolás érdekében. Egyben humuszban gazdag talajt is nyújt, ami több vizet képes tárolni hosszabb időn keresztül. A megfelelő szubsztrátum kiválasztásával potenciálisan segíthető a növény egészséges növekedése a száraz időszakokban is. A balkonnövények és dézsás növények számára kapható földünk különösen jól tartja az öntözővizet, és a szükségesnek megfelelően adja azt le a növény számára. A talaj hosszabb időn keresztül marad nedves, és ritkábban igényel öntözést.

compo image

Szeretne ellenálló növényeket?

Hosszú távon érvényesülő lépés, aminek a haszna a forró és száraz időszakokban érzékelhető: segítsen kertjének alkalmazkodni a változó éghajlati viszonyokhoz, és ültessen olyan növényeket, amelyek jobban tolerálják a hőséget, mint például a levendula, a közönséges verbéna, a tölcsérjázmin és a sétányrózsa. Ez a gyümölcstermőknek is megfelel, és ízletes gyümölcsöket hoznak, köszönhetően a bőséges napsütésnek. Mondani sem kell, hogy a mediterrán növények, például a citrusfélék, a leander és a rozmaring egyaránt élvezi a meleg időjárást.

Az egészséges növények ellenállóbbak a szárazsággal szemben

A tápanyag a titkos fegyver, ha növényvédelemre kerül a sor a meleg és a szárazság ellen. De a gond az, hogy sok hobbikertész vagy bele sem fog a trágyázásba, vagy túl későn kezdi. Választékunkban számos báránygyapjút tartalmazó trágyagolyó található; ezek rengeteg vizet képesek magukba szívni kezdetben, növelve ezzel a humuszképződést, és elegendő vízzel illetve tápanyaggal látva el a növényt a száraz időszakban. Egy másik tipp arra, hogyan vészelheti át növényünk a száraz időszakot, a mulcs alkalmazása. Egy réteg vágott fű vagy növényi hulladék segít csökkenteni a párolgást és védi a talajt a túlmelegedéstől.

Természetes trágyák

Birkagyapjú: a csodaszer

Tápanyagok, melyek serkentik a növény növekedését, és magasabb víztároló kapacitást biztosítanak: A birkagyapjú többre képes, mint hinné!

További információ
compo image

Hogyan maradhat pázsitja zöld a száraz időszakokban is

Általában a fű szenvedi meg leginkább a száraz időszakokat. Tudta, hogy egyes fűkeverékeinkben a maghéj képes vizet is tárolni? Ettől függetlenül, a jó csírázáshoz elegendő mennyiségű öntözésre is szükség van (napjában legalább egy alkalommal alaposan). De ezzel nő az esélye annak, hogy a magok akkor is növekedésnek indulnak, ha az időjárás kihívásokat rejt – menjen inkább biztosra, ha vetésről van szó. Felkészítheti a pázsitot a potenciális nyári stresszre azzal is, ha megfelelően trágyáz már a korai szakaszban. Ha terméket vásárol, olyat keressen, ami káliumban gazdag, mivel a kálium erősíti a sejtfalat, és optimalizálja a növény vízmegtartó kapacitását. Ezzel ellenállóbbá teszi a növényt a nyári időszak száraz időjárásával szemben. Amikor forró az idő, jobb, ha tartózkodunk a fűnyírástól és a trágyázástól. A fűnek legalább 4,5–5 cm magasnak kell lennie, hogy jobban árnyékolja a talajt, így az nem szárad ki túl gyorsan. 

compo image

Az első számú szabály hőhullámokra: intelligens öntözés

Hőség esetén különösen fontos, hogy a növényeket reggel locsolja. Így a növény maga gyorsan meg tud száradni, a harmatos talaj pedig jól magába szívja a vizet. Ha délben locsol, megéghetnek a levelek, az esti locsolással pedig azt kockáztatja, hogy a növény vizes marad, és a gombás betegségek gyorsabban terjednek. Jobb egyszer alaposan öntözni, mint többször csak a felszínt. A növények csak akkor növesztenek mélyebbre nyúló gyökereket, és használják fel a víztartalékokat, ha rendszeresen át van áztatva a föld. Mivel a nedves föld jobban veszi fel a vizet, először röviden locsoljon, majd 10–15 perc elteltével öntözzön alaposan. A legjobb, ha esővizet használ. Ez pozitív hatással van a vízfogyasztásra, a környezetre, és egyaránt hasznos a növényekre nézve is, mivel az esővíz mészkőmentes, és kellemes a hőmérséklete.

megosztás