compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Kert
  5. Kertápolás
  6. Télálló évelők az ősszel is színpompás virágágyásokért

Őszi évelők a porondon

Télálló évelők az ősszel is színpompás virágágyásokért

Mivel egyes növények még ősszel is megörvendeztetnek minket gyönyörű virágaikkal, egyáltalán nincs okunk búcsút venni a virágágyásoktól a nyár elteltével! Bemutatjuk tíz kedvenc őszi évelőnket.

compo image

Színes őszi virágok

Milyen évelőket ültessünk az őszi virágágyásba?

1. Virágzó őszi évelők

Ahogy a nyári virágok lassan elhullajtják leveleiket, az őszi évelők, mint az sárga kasvirág, a kopasz őszirózsa, a gólyaorr, vagy a kerti krizantém ekkor kelnek igazán életre. A tipikus őszi évelők virágzási ideje általában az időjárástól és a fajtól függően nyár végén kezdődik és ősszel ér véget.

2. Hosszú virágzási periódusú évelők

Vannak olyan növények is, amelyek kivételesen hosszú virágzási idővel rendelkeznek, és virágokkal örvendeztetnek meg minket a már a meleg nyári hónapoktól. A gólyaorr például virágzik júniustól egészen novemberig. Ennek megfelelően a hosszú virágzási periódusú növények is jól illeszkednek az őszi virágágyáshoz, és vezér- vagy kísérőnövényként is használhatók, fajtól függően. 

3. Ezekkel mutatnak jól

A virágzó évelők nagyon jól mutatnak díszfűvel, árnyliliommal, vagy tűzgyöngyvirággal. Különösen a tűzgyöngyvirág, más néven tűzeső elragadó a piros, narancssárga vagy sötétlila sokszínű lombozatával, így gyönyörű társnövény sokféle őszi évelő növény számára.

Az ültetés időzítése

Mikor érdemes elültetni az őszi évelőket?

Ha őszi évelőkkel szeretné feldobni kertje megjelenését, vagy létrehozni egy kis őszi virágágyást különböző télálló növényekkel, általában augusztus és szeptember a legjobb hónap az ültetésre. Habár még októberben is ültethet évelő növényeket, ha meleg és napsütéses az ősz, azonban nem szabad túl sokat várnia, mert az első súlyos fagyok már novemberben bekövetkezhetnek, és a váratlan telet megviselhetik a  frissen ültetett évelők, télállóságuk ellenére is. Ezt szem előtt tartva, hagyjon elegendő időt a növényeknek, hogy meggyökerezzenek és erőt gyűjtsenek, mielőtt megérkezik a hideg.

Mely évelők virágoznak ősszel?

Tíz télálló évelő növény őszre

Olvasson tovább, és ismerjen meg tíz virágzó évelőt, amelyek tökéletesek az őszi virágágyáshoz!

compo image

Egy naposabb őszért

1. Sárga kasvirág

A sárga kasvirág (Rudbeckia fulgida var. Sullivantii) napsütötte sárga virágaival augusztustól októberig felvidítja a kert hangulatát, és sok rovart, például méheket és pillangókat vonz. A kasvirág különösen otthon érzi magát egy meleg és napos helyen, normál nedvességtartalmú, humuszos talajban.

compo image

Ideális társ évelő növénynek

2. Kárpáti varjúháj

A kárpáti varjúháj (Sedum telephium) különböző formákban és színekben kapható. Míg egyes fajták csak a 30 cm-t érik el, így alkalmasak kisebb évelő ágyásokhoz, mások akár 70 cm magasra is megnőhetnek. A fajtától függően gyönyörködhetünk a virágok sokaságában, rózsaszínben, fehérben vagy vörösben, augusztustól októberig. Tápláló virágai valódi mágnest jelentenek mindenféle hasznos rovar számára. Mivel a varjúhájak viszonylag jól bírják a száraz időjárást és a napsütést, nem csak a kert félig árnyékos virágágyásaihoz, hanem a fényes sziklakertekhez is alkalmasak.

compo image

Színes folt az őszi virágágyásban

3. Japán szellőrózsa

Rózsaszín és fehér árnyalatú, nagy virágainak köszönhetően a népszerű japán szellőrózsa (Anemone hupehensis var. Japonica) augusztustól októberig elragadtatja csodálóit. A varjúhájtól eltérően otthon érzi magát árnyékos helyeken is, meglehetősen nedves vagy közepesen nedves talajban. Az expanzív nagyobb fajták mellett most már kaphatók kisebb szellőrózsák. Például a rózsaszínű „Fantasy Red Riding Hood” vagy a „Fantasy Cinderella” nem nő fél méter magasra, vagyis helyet kaphat a kisebb őszi virágágyásokban is.

compo image

Egy őszi drágakő

4. Kopasz őszirózsa

A kopasz őszirózsa (Aster novi-belgii, Symphyotrichum novi-belgii) az egyik legnépszerűbb őszi virág. Ez a szívós évelő növény ibolyaszínű, piros vagy rózsaszínű virágokkal örvendeztet meg minket. Szereti a napsütéses helyeket és a tápanyagban gazdag, friss agyagos talajt, ahol akár 150 cm magasra is megnő és egészen novemberig színpompázik. A törpe őszirózsa (Aster dumosus hybrid), amely genetikailag majdnem azonos, csak 15-50 cm magasra nő, így tökéletes megfelelője lehet a kisebb ágyásokhoz.

compo image

Egy csipetnyi mágia

5. Tűlevelű őszirózsa

A kopasz őszirózsa mellett a tűlevelű őszirózsa (Aster ericoides) is elbűvölő látványt nyújt számtalan apró virágával, mely a lilától a fehérig pompázik. A virágok alig nagyobbak 10 cm-nél, és szeptembertől egészen novemberig számos hasznos rovar táplálkozásának fontos forrásai. A növény különösen otthon érzi magát napos helyeken, humuszos, tápanyagban gazdag talajjal. A kisebb kopasz őszirózsákkal ellentétben a tűlevelű típus bokros, és elérheti a 100 cm-es magasságot, ami azt jelenti, hogy mindenképpen hagyjon nekik helyet.

compo image

Virágok decemberig

6. Évelő krizantém

Az évelő krizantémok (Chrysanthemum × grandiflorum hibridek) csodálatos változatosságukkal örvendeztetnek meg minket ősszel és télen is. Vannak magas fajták, amelyek akár 120 cm magasra is megnőhetnek, és kisebb példányok, amelyek csak az 50 cm-t érik el. Egyes kerti krizantémok már augusztusban kinyitják virágaikat, míg mások csak októbertől az első fagyig virágoznak. Ezen szívós évelők némelyike szép telt virágaival örvendeztet meg minket, míg mások egy-egy szirommal varázsolnak el. A színek széles skálája közül választhat - a fehértől a sárgáig és a pirostól a rózsaszínig. Különlegessége a levelek elszíneződése. A kerti krizantémok igazán értékelni fogják, ha napos, meleg helyet adnak nekik, porózus, meszes és tápanyagokban gazdag talajjal.

compo image

Határtalan virágos élvezet

7. A gólyaorr 'Rozanne'

A gólyaorr nem egy tipikus őszi évelő, hanem egy évelő növény, rendkívül hosszú virágzási idővel. A „Rozanne” (Geranium hibrid) fajta különösen júniustól november első fagyáig tartó virágbőséggel örvendeztet meg bennünket, és folyamatosan új virágokat hoz létre, melyek vonzzák a méheket. Rendkívül könnyen gondozható, nem túl igényes. Ezt a szép évelőt félárnyékos és napos helyre is ültetheti. Ami a talaj jellemzőit illeti, a gólyaorrnak nincsenek különleges követelményei, nedves és száraz talajban is nőni fog. Erősségének köszönhetően nemcsak gyönyörű társvirág az ágyásban, hanem kiválóan alkalmas talajtakarásra is.

compo image

A napos pillanatokért

8. Sokvirágú napraforgó

A sokvirágú napraforgó (Helianthus decapetalus) - nem tévesztendő össze a hagyományos napraforgóval - szintén a szívós évelők egyike, amelyet rendkívül hosszú virágzási időszak jellemez. Világos sárga virágai garantálják a napsütéses pillanatokat a kertben egész nyáron és ősszel. Ízletes nedűje rendkívül népszerűvé teszi a méhek körében, és különösen kedveli a napos helyeket. Bár a sokvirágú napraforgó általában eléggé igénytelen a talajt illetően, szeretik, ha tápanyagban gazdag, és nem idegenkednek a mésztől. Mivel a sokvirágú napraforgó fajtától függően akár 180 cm magasra is megnőhet, egy támasz vagy bot segít abban, hogy nagyobb szélben is stabilan állhasson.

compo image

Sokoldalúság a kertben

9. Közönséges cickafark

A közönséges cickafark (Achillea millefolium), az őshonos évelő növény sok jótékony rovart vonz júniustól októberig számtalan apró, többnyire fehér virágával. Azonban, más színű virágokkal rendelkező cickafark is létezik. Például az olyan fajták, mint a „Paprika” és a „Petra” vörös virágokkal ragadtatják el rajongóikat, a „Wesersandstein” a virágzási időszakban kellemes rózsaszín virágokkal, a „Credo” pedig világos sárga virágokkal.
Ez a télálló évelő humuszban gazdag talajban nő. A talajviszonyoktól függően-tápanyagban gazdag talajon magasabbra, - de általában 15-60 cm magasra nő. A cickafark használható különálló növényként, virágos réteken vagy nyári-őszi évelő ágyásokban.

compo image

Közeledik a tél

10. Fekete hunyor

A fekete hunyor (Helleborus niger) egy másik gyönyörű évelő növény, amelyet méltó hely illet az őszi virágágyásokban. Ez a csinos téli évelő csak az adventi időszakban nyitja meg elegáns fehér virágait, természetes átmenetet képezve a színes őszi évelőkről a sötétebb téli időszakra. Bár a fekete hunyor télen napos helyen fekszik, nem tűri a tűző nyári napot. Ennek megfelelően ideális egy olyan lombhullató cserje alatti hely, amely nyáron árnyékot ad, és ősszel lehullja leveleit. Tápanyagban gazdag laza talaj ajánlott neveléséhez.

E tíz őszi virág mellett sok más évelőt is ültethet az őszi virágágyásba. Például a díszgyertya vagy a lila tobozvirág virágai egészen szeptemberig örömére szolgálnak, míg a nagy virágú menyecskeszem, olajbóbita és keserűfű még októberben is bemutatják gyönyörű virágaikat. Inspirálódjon a virágos sokszínűségből, és hozzon létre egy egyedi évelő ágyást az őszre!

megosztás

compo image

COMPO. Egyszerűen gyönyörű növények.

Együtt még több zöldet hozhatunk az életébe

Szolgáltatásaink