compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek
  5. Mit tartsunk észben zöldségtermesztéskor

Otthon termesztett zöldségek

Mit tartsunk észben zöldségtermesztéskor

A kertünkből származó friss zöldségek vitaminban gazdagok és egyszerűen finomak. De hogyan alakíthatok ki egy olyan konyhakertet, ami megfelelő a zöldségeknek? Ahogy sok más dolog esetében is, a kulcs a gondos tervezés. Első lépésként gondolja át a leendő konyhakert méretét és hogy hogyan szeretné azt ágyásokra osztani. Ha az alapokat eldöntötte, érdemes átgondolni, hogy milyen fajtákat szeretne a jövőben termelni és hogy azoknak mennyi hely kell. Amikor a zöldségeket kiválasztja, a termesztési és érési viselkedésük a legfőbb megfontolási szempontok. A következő trükkök segíthetnek abban, hogy átálljon saját zöldségeinek termesztésére. A legjobb rész? A jutalom a bőséges termés.

Mindegyiket a maga ütemében

A növény fejlődésének mérlegelése

Általánosságban kijelenthető, hogy megkülönböztetünk lassan növő főnövényeket, amelyeket először kell elültetni, illetve vannak korai vagy a kései növények, melyeknek sokkal rövidebb a növekedési idejük. A főnövények közé tartozik a paradicsom, a krumpli, a répa, az uborka és a hagyma. A spenót, a saláta és a retek megfelelő korai zöldségek, a salátagalambbegy, a karfiol, a karalábé és a fodros kel jó kései zöldségek.

compo image

Itt olvashat a jó szomszédokról!

Ezek a zöldségfajták jól megférnek egymás mellett

Madarat tolláról, tartja a mondás. De ez nem feltétlenül igaz a növényekre. A talaj tápanyagtartalmát sokkal jobban ki tudjuk használni, ha egymástól eltérő tápanyagigényű növényeket keverünk. Ültessen közepes tápanyagigényű növényeket, a magas és az alacsony tápanyagigényűeket pedig ültesse egybe.

Alacsony tápanyagfelvételű növények: Törpe zöldbab, saláta, salátagalambbegy, retek, spenót, hagyma
Közepes tápanyagfelvételű növények:      Cikória, karalábé, póréhagyma, mángold, répa, paprika, futó zöldbab
Magas tápanyagfelvételű növények:      Minden nagy káposztafajta, sütőtök, rebarbara, uborka, burgonya, paradicsom, cukkini

Ezek a növények megférnek egymással

Kompatibilis fajták

Paradicsom és uborka

Paradicsom és borsó

Saláta, bab, káposzta és répa

Répa, hagyma és póréhagyma

Paradicsom és póréhagyma

Ezeknek a növényeknek sok hely kell

Elválasztandó fajták
Bab, borsó és hagyma
Uborka, káposzta, bab és saláta
Paradicsom, borsó, káposzta és spenót
Káposzta és hagyma
Paradicsom és burgonya
compo image

A helyes gondozás biztosítja a bőséges termést

Amint előkészítette a zöldségeskertjét, hamarosan az első betakarítás is eljön, ha megfelelően gondoskodik növényeiről. A legtöbb zöldségfajtának nem kell semmi több, mint következetesen nedves talaj, jól lélegző föld és kiegyensúlyozott tápanyagellátás az egészséges, erős növekedéshez. A kapálás, az öntözés és a trágyázás teszi ki az általános növényápolás jelentős részét. Az utóbbi kifejezetten fontos a növények egészséges fejlődésének szempontjából. Mivel a növekvő zöldségek rengeteg tápanyagot vonnak el a talajból, a növényekre szabott trágyák segítségével kiegyensúlyozott tápanyagellátást kell biztosítani növényei számára.

A legfontosabb feladatok a konyhakertben

A friss zöldségek termesztése saját kertjében szerencsére nem bonyolult feladat, és hetek alatt elláthatja magát az ízletes terméssel. Itt gyakorlati tanácsokat adunk arról, hogyan fogjon hozzá jól egy zöldségágyáshoz.

további információ

megosztás

compo image

COMPO. Egyszerűen gyönyörű növények.

Együtt még több zöldet hozhatunk az életébe

Szolgáltatásaink