compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Ötlet
  4. A kertből az asztalra
  5. Ehető virágok: Színes változatosság a főzésben

Ehető virágok: színes változatosság a főzésben

Rózsa, sarkantyúvirág vagy árvácska – kertünk számos színes virága amellett, hogy jól néz ki, még ehető is, és dekoratív színt visz az olyan ételekbe, mint a saláták, vagy a desszertköltemények. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy melyik ehető finomságok fokozzák az ízeket, és hogyan bűvölheti el vendégeit a következő kerti partin.

compo image

Az egészséges kúszónövény

Sarkantyúvirág

A tündöklő narancssárga-sárga sarkantyúvirág az egyik legközismertebb ehető virág, mivel változatosságot és színt visz az ételekbe az aromás, enyhén fűszeres ízével, emellett pedig kifejezetten egészséges. Ez a kúszónövény főleg kertben és balkonokon érzi jól magát. Az időjárás függvényében a sarkantyúvirág június és október között virágzik, és érdemes frissen szedni elkészítés előtt, mert gyorsan hervad.

A nagy, vidám virágok remek kiegészítőként szolgálnak a salátához, de jól illenek kenyerekhez, levesekhez, fűszeres túrókhoz és fűszervajakhoz is.

A kevesebb több, ha a sarkantyúvirágról beszélünk

Ha sarkantyúvirággal főz, figyeljen arra, hogy ne használjon belőle túl sokat, mivel fűszeres aromája nem tesz jót minden ételnek, és gyorsan dominánssá válik az íze.

compo image

Az édes látványosság

Árvácska

Az édes ízű árvácskát főleg cukrászdák kirakataiban láthatjuk, mivel a színes virágokat gyakran természetes dekorációnak használják minitortákhoz és esküvői tortákon. Ez az évelő növény, ami szokatlan helyeken is felbukkan, mint például térkövek repedéseiben, murvás talajon, kifejezetten kisigényű a kertekben. A legjobb frissen leszedni, mielőtt megesszük, mert a virágok gyorsan hervadnak, és elveszítik aromájukat.

A dekoratív torták mellett a virágokat házi készítésű süteményekbe is tehetjük egy kis tojássárgájával. Az árvácska salátában is használható, tápláló kombinációkat alkotva, vagy díszítésként az ételeink mellé tehetjük. A szárított árvácskából teát vagy gyógynövényfőzetet is készítenek.

A virágok kandírozásához tegye azokat felvert tojásfehérjébe – ez tartósítja őket pár napig – majd szórja meg őket kristálycukorral vagy porcukorral. Ezt követően hagyja a kandírozott virágokat néhány órán keresztül száradni.

compo image

Több, mint dekoráció

Illatos rózsák

Rózsával gyakran találkozhatunk a fűszersók közt, gyógynövénykeverékekben, vagy önmagában, szárított formában fogyaszthatóan. Ha rózsaszirmot szeretne használni a főzéshez, tartsa észben, hogy nem minden rózsa ehető. A bazsarózsa, a fekete hunyor és a mályvarózsa teljesen más nemzetségbe tartozik, és még akár mérgező is lehet. Ettől függetlenül minden vadrózsa és kerti rózsa ehető. Ha ezt túl bizonytalannak találja, válassza az ínyenc Rosella rózsát, ezt a nemzetséget kifejezetten fogyasztásra nemesítették, és könnyen nevelhető az ablakpárkányon, vagy virágládában is.

A rózsaszirom kiváló kiegészítő italokba is. Kombinálható francia boralapú aperitifekkel, limonádékkal, vagy szirupként is fogyasztható. Téli változata a klasszikus rózsasziromtea, ami kifejezetten intenzív aromájáról ismert. 

Még az ásványvizet is ellenállhatatlanná teszi

Ha szeretné vendégeit valami különlegessel meglepni a következő kerti partin, az ehető szirmokat jégkockába is fagyaszthatja az italokhoz kísérőnek.

compo image

Egy szeletnyi gyermekkor a rétről

A mező vadvirágai

És ha nincs kertje vagy balkonja, akkor sem kell nélkülöznie a friss virágokat a konyhából – ehet vadvirágot is. A legtöbb ember valószínűleg gyerekkorának valamelyik pillanatában kóstolt már százszorszépet, és meglepve tapasztalta, hogy a virág fejének határozottan répaíze van. A virág kifejezetten népszerű hozzávaló nyers zöldségsalátákban, és jó ízt ad a fűszertúrónak, a vajaskenyérnek, vagy olajon enyhén megpirítva is fogyasztható.

A pitypang egy másik ehető réti virág. Aromás, gyógynövényre emlékeztető íze van, főleg teaként árulják, segít a gyomorpanaszokon és a bélproblémákon. Sőt, a sárga virágokat le is lehet főzni, hogy pitypangmézet készítsünk belőlük, vagy lekvárt, szirupot is főzhetünk. Sok egyéb kerti fűszernövényhez hasonlóan a pitypang is használható salátákhoz, szószokhoz, fűszervajba.

Fűszernövények termesztése otthon

Az otthon termesztett fűszernövények fantasztikus ízt adnak ételeihez. Ami azt illeti, a fűszernövények nem csak ízesítésre használhatók, köretként is az asztalra kerülhetnek. Itt megtudhatja, hogyan termesszen otthon fűszernövényeket.

további információ

megosztás