compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek
  5. Citrusfélék

Ébresztő, itt a tavasz!

Tavaszi terápia a citrusféléknek

Mivel a citrom, a narancs, a törpemandarin és hasonló társaik rengeteg napfényt kapnak szubtrópusi otthonukban, Ázsiában, nem meglepő, hogy nem igazán szeretik a hideg, nedves és borús időjárást ezen a tájon. Ezért kell a citrusféléket téliesített helyre költöztetni, amint véget ér a kertidény. Az érzékeny rutafélék újra kihelyezhetők, amikor tavasszal ismét emelkedni kezd a hőmérséklet. De vigyázzunk: ahogy az emberek, a citrusfélék is csak lassan szoknak hozzá az évszakok változásához. Ezt az öt tippet követve segíthet nekik felébredni téli szendergésükből, és felkészítheti őket a tavaszra.

compo image

Lassan szoktassa citrusféléjét a napsütéshez

A citrusfélék imádják a napsütést, de a téli szendergésük után lassan kell visszanyerniük az erejüket. Nem csak mi, emberek éghetünk le a napon, egy növény levelei is megéghetnek, ha túl korán vagy túl hosszú ideig kerül a napra. Ezt észben tartva a citrusfákat először csak néhány órára helyezze a szabadba az év első meleg napjain. A megfelelő időjárás mellett aztán ez az időtartam fokozatosan növelhető. Ha már abszolút biztos benne, hogy nem jön újabb fagy (ez általában a fagyosszentek időszaka után jön el, májusban), újra rendesen kihelyezheti a növényt.

compo image

A tökéletes hely számukra meleg, száraz és széltől védett.

Ha már a citrusféle hozzászokott a növekvő hőmérséklethez, akkor a meleg, napos helyeket kedveli. Az egészséges fejlődéshez a 20–25 °C jó neki nyáron. A következők általánosságban igazak: minél inkább napsütötte helyre kerülnek, annál magasabb hőmérsékletnek tudnak ezek a napimádók ellenállni. De nem rajongói a szélnek és az esőnek – a védett hely elengedhetetlen.

A citrusfélék helyes megmetszése

Ha igazítani szeretné a koronát, akkor a legjobb, ha azt tavasszal teszi meg, mielőtt a fa kikerülne a szabadba. Fontos, hogy a gondot okozó ágakat teljes egészében eltávolítsa, mivel a visszavágott ágak újra hajtást hoznak, a korona pedig még sűrűbb lesz.

compo image

A citrusféléknek rendszeresen új otthonra van szükségük

Ezeket az ázsiai szépségeket két–háromévente át kell ültetni, hogy optimálisan fejlődhessenek. Ehhez megfelelő a külön az igényeikhez igazított, speciális táptalaj. Az ideális idő erre koratavasszal, márciusban van. Ha a talajt teljesen beszőtték a gyökerek, jó ötlet egy olyan dézsát használni az átültetéshez, ami legalább öt centiméterrel nagyobb az előzőnél, és jó a vízelvezetése, hogy megelőzze az átnedvesedést.

compo image
Föld és komposzt

COMPO SANA® citrusföld

Speciális táptalaj a trópusi és évelő citrusfélék speciális igényeihez.

A termékhez
compo image

Ne felejtse el mérsékelten öntözni, és adjon a növénynek extra tápanyagot

A citrusfélék érzékeny teremtmények. Szeretik a nedvességet, de nem tolerálják a szárazságot és a túl nedves körülményeket. Ha a gyökérzet kiszárad, a növény elhullajtja leveleit, virágait és gyümölcseit is. Az átnedvesedéstől is lehullanak a levelek, és elhal a hajtások vége. A növekedési szakasz során a citrusféléket heti rendszerességgel kell trágyázni, hogy megkapjanak minden szükséges tápanyagot az optimális fejlődéshez.

megosztás