compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Balkonnövények és dézsás növények
  5. Egzotikus növények otthonában: Ünnepi hangulat saját balkonján

Egzotikus növények otthonában

Ezek a növények ünnepi hangulatot teremtenek a balkonon

Miért vesszen a távolba, ha az egyik legszebb utazási célpont karnyújtásnyira van, a balkon ajtajának túloldalán? Nem számít, hogy mennyi hely áll a rendelkezésére, megválogatott dézsás növényeivel balkonját a nyugalom oázisává változtathatja. Kényeztesse magát egzotikus virágokkal, mennyei aromákkal és gyümölcsöző citrusfélékkel – és hamarosan már el sem akarja hagyni új, ünnepi otthonát.

A növényklasszikusok újrafelfedezése

Nincs feltétlenül szokatlan növényekre szüksége ahhoz, hogy balkonja a színek tengerévé váljon. A jól ismert virágkedvencek ideálisak ahhoz, ha távoli vidékek flóráját csempészné teraszára. A Dél-Amerikából érkezett begónia, petúnia és fukszia egyaránt híresen bőségesen virágzik. Fajtájától függően a kisigényű begónia virágai szinte bármilyen színben ragyoghatnak. A petúniát jellegzetessé teszi trombitaszerű virágja – ez általában fehér, rózsaszín, ibolyaszínű, vörös vagy kék, néha foltos, csillag alakú vagy csíkos mintázattal. Több, mint 100 vadon növő fajtájával a fukszia bőségesen kínálja csodás virágait. Ez a faj elsősorban függőkertek lakója, és egyedülálló egzotikummal ruházza fel balkonját.

compo image

Aromák a világ minden tájáról saját otthonában

A külföldi országokat mindig valamilyen illattal társítjuk. Az illatos muskátli is olyan csodás növény, ami aromás kalandokra ragad el minket. Habár gyakran jelentéktelennek tűnik színes francia megfelelője mellett, ez a növény sokat nyújthat. Minden növénynek más az alakja, színe, levélmérete. Illatukat a levelek felső oldalán lévő aprócska mirigyekből árasztják. Ha megdörzsöljük, vagy megérintjük őket, megnyílnak, és kibocsájtják az illóolajat. Legyen szó citromról, narancsról, almáról vagy akár csokoládéról, az illatos muskátli messze földek intenzív aromáját hozza el otthonába a balkonon.

Egzotikus növények finom színekben

Valami diszkrétebbre vágyik? Akkor a bakopa „sutera cordata” jó választás. Ez a dél-afrikai növény nevét bőségesen növő fehér virágainak köszönheti, melyek hópelyhekként táncolnak a nyári szellőben. Megbízhatóan borul lágy ibolyaszínbe és halványrózsaszínbe május és október között.  A Közép-Keletről és Kínából származó minirózsa jó választás, ha időtlenül csodás virágait és mesés illatát nézzük. Az előnyei: kis növény, bokros és egész nyáron át fáradhatatlanul virágzik. Amikor a színek és formák sokaságát mérlegeljük, a minirózsa virágai nem sokban maradnak el nagytestvére virágaitól.

compo image

Zöld lakótársak Ázsiából és Dél-Európából

Mi is szeretjük a citrusféléket, de azokat mindig is a nagyigényű növények közé sorolták. Habár a délről származó fás növények itt is jól érzik magukat, fagymentes átteleltetést igényelnek – legalábbis a dolgok jelen állása szerint. Léteznek már olyan új citrom-, narancs-, grapefruit- és törpemandarin-fajták, amelyek a fagypont alatti hőmérsékletet is elviselik. Ha megfelelően beburkolva védett helyre kerülnek, bártan ellenállnak odakint is a hideg évszaknak, nyáron pedig illatos virágokkal és lédús gyümölcsökkel jutalmaznak minket. Egyéb mediterrán növények, mint például a babér, a leander, a levendula és a rozmaring megfelelő társnövények hozzájuk. Igényeiknek megfelelően kell őket gondoznia, hogy ezek az egzotikus vendégnövények otthon érezhessék magukat. A különleges tápföldjeink formuláit a növények különleges igényeihez igazítjuk, így ezek kimagaslanak víz- és levegőtárolási jellemzőiknek hála – hogy a növények optimálisan fejlődhessenek.

compo image

Citrusfélék útmutatója

Számos növény tartozik a citrusfélék közé, például a citrom, a narancs, a mandarin, a lime és a grapefruit. Itt megtalál minden tudnivalót a mediterrán citrusfélékről.

további információ

Mit kell észben tartani virágládában nevelt növényeinek gondozásakor

Ültetéskor vagy átültetéskor figyeljen arra, hogy a konténer legalább 3–4 centiméterrel magasabb legyen a gyökérzetnél. Az edény alján legyenek lyukak, hogy el tudja vezetni a vizet. Használjon alátétet, hogy ne gyűljön fel balkonján vagy teraszán a kosz az elszivárgó vízfeleslegből. A talajnak szerkezetében stabilnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy nem keletkezhetnek benne üregek öntözést követően. Ez biztosítja azt, hogy a gyökerek jobban fejlődhessenek – ugyanakkor a föld feletti hajtásképződést is befolyásolja. A jó minőségű, különleges tápföldek olyan összetevőket is tartalmaznak, mint a perlit vagy a kéreghumusz, ezek pedig levegőt juttatnak a gyökerekhez, és biztosítják a magas víztárolási kapacitást.

Balkonnövények és dézsás növények gondozása

Minden szabadtéri terület zöld oázissá válik a virágládákba, kosarakba és dézsákba ültetett virágzó növényektől. De ez az élő dekoráció is gondoskodást igényel. Ezek a tippek segítenek abban, hogy balkonnövényei és dézsás növényei hosszú ideig csodálatosak legyenek.

További információ

megosztás