compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Balkonnövények és dézsás növények
  5. Mit tehet balkonnövényeiért a nyáron

A megfelelő gondoskodás, ha az időjárás forró és száraz

Mit tehet balkonnövényeiért a nyáron

Szintén vegyes érzésekkel tekint vissza 2018 kifejezetten forró nyarára? Bár nehéz a meleg időjárással betelnünk, az időjárás igencsak megviselheti balkonnövényeinket. A klímakutatók egyetértenek abban, hogy hasonlóan száraz időszakok egyre gyakrabban fordulnak majd elő a jövőben. Megmutatjuk, hogyan készítheti fel zöld védenceit az extrém időjárási körülményekre, és hogyan minimalizálhatja annak kockázatát, hogy azok kárt szenvedjenek a nyáron.

compo image

A legjobb alap: a gyökerek megfelelő mértékű áthatolása

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás – ez kifejezetten igaz, ha növénygondozásról beszélünk. A megfelelő szubsztrátum kiválasztásával potenciálisan segíthető a növény egészséges növekedése a száraz időszakokban is. A balkonnövények és dézsás növények számára kapható földünk különösen jól tartja az öntözővizet, és a szükségesnek megfelelően adja azt le a növény számára. A talaj hosszabb időn keresztül marad nedves, és ritkábban igényel öntözést.

compo image
Föld és komposzt

COMPO SANA® balkonföld

Optimális feltételeket nyújt a gyökerek növekedéséhez, és javítja a víz- és tápanyagellátást.

A termékhez

A COMPO tippje

Szórjon kagylókat vagy köveket a talaj felszínére, ezzel elejét veheti a gyors párolgásnak, és így védelmet nyújt a túlforrósodás ellen is. Ha terrakotta cserepeket használ, azokat is körültekerheti nedves rongyokkal.

compo image

Az egészséges növények ellenállóbbak a szárazsággal szemben

A tápanyag a titkos fegyver, ha növényvédelemre kerül a sor a meleg és a szárazság ellen. A gond az, hogy sokszor a trágyázás meg sem történik, vagy csak már túl későn. Választékunkban számos báránygyapjút tartalmazó trágyagolyó található; ezek rengeteg vizet képesek magukba szívni kezdetben, növelve ezzel a humuszképződést, és elegendő vízzel illetve tápanyaggal látva el a növényt a száraz időszakban.

További információ a birkagyapjúról
compo image

Szeretne ellenálló növényeket?

Hosszú távon érvényesülő lépés, aminek a haszna a forró és száraz időszakokban érzékelhető: növényfajták, melyek jobban viselik a hőséget. Ha szeretne a hagyományos mederben maradni, akkor válassza a muskátlit, a petúniát vagy a levendulát! A cseppecskevirág és a legyezővirág is jól érzi magát a napon. Mondani sem kell, hogy a mediterrán növények, például a citrusfélék, a leander és a rozmaring egyaránt élvezi a meleg időjárást. Egy napernyő vagy egy ponyvatető is védi növényeit az intenzív napsugaraktól.

compo image

Az első számú szabály hőhullámokra: intelligens öntözés

Hőség esetén különösen fontos, hogy a növényeket reggel locsolja. Így a növény maga gyorsan meg tud száradni, a harmatos talaj pedig jól magába szívja a vizet. Ha délben locsol, megéghetnek a levelek, az esti locsolással pedig azt kockáztatja, hogy a növény vizes marad, és a gombás betegségek gyorsabban terjednek. Jobb alaposan öntözni, mint többször csak a felszínt. A növények csak akkor növesztenek mélyebbre nyúló gyökereket, és használják fel a víztartalékokat, ha rendszeresen át van áztatva a föld. Mivel a nedves föld jobban veszi fel a vizet, először röviden locsoljon, majd 10–15 perc elteltével öntözzön alaposan. A legjobb, ha esővizet használ. Ez pozitív hatással van a vízfogyasztásra, a környezetre, és egyaránt hasznos a növényekre nézve is, mivel az esővíz mészkőmentes, és kellemes a hőmérséklete.

megosztás