compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Balkonnövények és dézsás növények
  5. Hogyan gondoskodjon helyesen balkonnövényeiről és dézsás növényeiről

Hogyan gondoskodjon helyesen balkonnövényeiről és dézsás növényeiről

Amint megjelennek az első hívogató napsugarak, a balkonok és a teraszok sokunk számára második nappaliszobává alakulnak. Minden szabadtéri terület zöld oázissá válik a virágládákba, kosarakba és dézsákba ültetett virágzó növényektől. De ez az élő dekoráció is gondoskodást igényel. Ezek a tippek segítenek abban, hogy balkonnövényei és dézsás növényei hosszú ideig csodálatosak legyenek.

compo image

Első tipp

Találja meg a tökéletes helyet a növénye számára!

Minden növénynek mások a jellemzői és mást részesít előnyben. Mielőtt belefogna a tervezésbe, mérje fel a fényviszonyokat és a hőmérsékleti jellemzőket balkonján: Balkonja napközben árnyékos és hűvös? Balkonjának melyik részei kifejezetten naposak? Ha már tisztában van ezekkel a jellemzőkkel, ismerje meg a növények különleges szükségleteit is. A növényt válassza ki a helyre, ne pedig fordítva!

compo image
Quotemark

Győződjön meg arról, hogy a fény megfelelő

Habár sok növény képes alkalmazkodni az adott körülményekhez, a következő általános igazság: minél jobban megfelelnek a fényviszonyok a növény szükségleteinek ott, ahol tartja, annál látványosabb a növekedése.  

René Wadas, „növénydoktor”

Második tipp

A jó időzítés a kulcs: a legjobb idő kiválasztása az ültetéshez

A türelem kifizetődik – ez különösképpen igaz a kertészekre! A virágládák, dézsák és alátétek a balkonokon és teraszokon általában a fagyosszentek időszaka (május 10–15.) után telnek meg élettel. Ha nem tud várni, és szeretné a virágládáit már ez előtt kidíszíteni, akkor kísérje figyelemmel az időjárás-előrejelzést, és nemszőtt anyaggal takarja le balkonvirágjait, vagy helyezze azokat a fal mellé, hogy megvédje azokat, ha fagyveszélyre számíthat.

compo image

Harmadik tipp

Győződjön meg arról, hogy a növény szilárdan áll – a megfelelő földben

A fény, a meleg és a levegő mellett a növényeinek még egy dologra szükségük van, hogy kifejezetten jól érezhessék magukat: jó talajra. Ez támasztja meg a gyökereket, biztosítja, hogy a növény szilárdan álljon, vizet és tápanyagokat tárol. A balkonnövények és a dézsás növények csak akkor fejlődnek optimálisan, ha elég fényt kapnak, és levegős a táptalajuk. A jó minőségű virágföld alapvető trágyát is tartalmaz, amit a növény igényeire szabtak, megfelelve a tápanyagszükségleteknek az első hetekben. A kínálatunkban számos virágföld is szerepel – ezek mindegyikét bizonyos növények speciális igényeihez igazítottuk. A pH-érték fontos minőségi jellemzője a virágföldnek, mivel a talajban lévő tápanyagot csak akkor tudja a növény magába szívni, ha a pH-érték megfelelő. Ennek a talaj élővilágának aktiválásában, illetve a betegséggel szembeni ellenállóképesség kialakulásában is szerepe van. A legtöbb növény az 5,5–6,5 közötti pH-értéket kedveli. Saját maga is meghatározhatja a pH-értéket egy tesztpapír használatával, vagy kérhet egy elemzést valamelyik barkácsboltban vagy kertészeti áruházban.

További információ
compo image

Negyedik tipp

Az öntözés hozzáigazítása a növények igényeihez

Hogy milyen gyakran és milyen intenzíven kell növényeit öntözni, az sok tényezőtől függ. A következő igaz: jobb, ha túl keveset locsolunk, mintha túl sokat locsolnánk. Egy egyszerű, hüvelykujjunkkal elvégezhető teszttel megállapíthatjuk a helyes mennyiséget. A legjobb, ha növényeinket reggel öntözzük, vagy este, esővízzel – a csapvíz sokszor túl hideg és túl kemény. Az épületek északi oldalánál elhelyezkedő növényeinknek általában kevesebb vízre van szükségük, mint a délre nézőknek. Ez vonatkozik a műanyagcserépben lévő növényekre is. A cserépbe vagy terrakotta edénybe ültetett növényeknek sokkan több víz kell, mert az agyag eltárolja a vizet, ami a cserép falán keresztül egyszerűen elpárolog, néha pedig visszaszivárog a talajba.

további információ
compo image

Ötödik tipp

Kényeztesse rendszeresen növényeit egy kis extra tápanyaggal

Egy növénynek rendszeresen szüksége van tápanyagokra, hogy növekedjen és pompázzon. Vadon termők esetében ezt a tápanyagegyensúlyt részben maga a növény biztosítja: Növényt tápláló tápanyagok keletkeznek akkor, amikor az elpusztult növényi anyagokat a talaj organizmusai lebontják. De ezt a biológiai körforgást a balkonnövények és dézsás növények esetében megszakítjuk. Hogy a hiány tüneteit megelőzhesse, adjon növényének trágyát. Attól függően, hogy mit részesít előnyben, használhat tápoldatot, lassan oldódó trágyákat, vagy táprudakat is.

Hatodik tipp

Betegségek és kártevők elhárítása

A magabiztosság jó, de jobb, ha ellenőrizzük: rendszeresen nézze át növényeit, keressen kártevőket vagy betegségre utaló jeleket. Levéltetvek, takácsatkák és hasonlók teljes kolóniákban jelenhetnek meg. Nem mindig könnyű azonban észrevenni őket, mert nagyon aprók és sokszor a levelek alatt húzzák meg magukat. Minél hamarabb sikerül azonosítani a kis lényeket, annál gyorsan eszközölheti a szükséges lépéseket. Keressen ragacsos foltokat, elsárgult leveleket, foltokat a leveleken. A gombás megbetegedéseket megelőzheti, ha rendszeresen eltávolítja az elnyílt virágokat és a hervadt vagy barna leveleket. Az érintett növényeket el kell különíteni, hogy megelőzzük a kártevők átterjedését más növényekre. Biztosítson elegendő helyet a növények között. Ne ültesse azokat egymáshoz túl közel. Ezzel lehetővé teszi, hogy eső vagy öntözés után a növény megszáradjon, jelentősen csökkentve így a gombás fertőzés kialakulásának esélyét.

Hetedik tipp

Növényei felkészítése az áttelelésre

Ahhoz, hogy a fagytól megvédhesse balkonnövényeit és dézsás növényeit, helyezze azokat napfényes, hűvös szobába a télre, például lépcsőfeljáróba vagy pincébe. Az ideális hőmérséklet 5–12 °C: fontos, hogy sose legyen 15 °C-nál melegebb. Ajánlott rendszeresen szellőztetni a szobát, és ritkán öntözni a növényeket – ezzel megelőzhetők a korai, gyenge hajtások és a betegségek.

megosztás