compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Szobanövények
  5. Függő növények: Hogyan nőnek a növények a magasban

Függő növények: hogyan nőnek a növények a magasban

Függő kaspók, függő növények, függőleges virágágyás és ültetőlétra: sok növény a magasban is jól érzi magát, és nem csak akkor, amikor kezd megfogyatkozni a hely az ablakpárkányon. De melyik növény kerülhet a magasba, és ez mit jelent a gondozása szempontjából? Mi összegezzük önnek!

compo image

A növények tökéletes elrendezése

A műanyag, fa vagy kerámiakaspók a falakról vagy a mennyezetről lógnak olyan növények számára, melyek hajtásai szabadon alácsünghetnek. A függő növények számára készült cserepeknek gyakran előre felszerelt kerete, vagy lánca van, és az kapcsolódik a megfelelő tartóba. A makramémegoldás, ami szerint tartóhálót horgolnak a kaspó köré, szintén nagyon népszerű.

Ha nem szeretné közvetlenül felkötni a növényeit, polcokra, szekrényekre, dobozokra, székekre vagy oszlopokra is helyezheti azokat. A növényeket sokféle magasságba helyezheti vagy lógathatja, és életteli dzsungelt varázsolhat saját lakásából.

A tényleges felfüggesztési módszertől és a növény kinézetétől függően mérlegelje az egyes helyeket és a gondozási igényeket a kívánt növény számára. A következő igaz a függő szobanövények öntözésére: Nézze meg előre, hogy a növény napfényt vagy az árnyékot kedveli-e. Kerülje el a nagyon sötét sarkokat, és ne akassza a növényeket túl magasra, hogy a napfény elérhesse őket, és hogy ne jelentsen leküzdhetetlen akadályokat a növények öntözése.

Azt is javasoljuk, hogy vessen a felületre egy pillantást, mielőtt kiválasztja a helyet. Mindig fennáll annak az eshetősége, hogy víz fog a cserépből csöpögni, vagy elszáradt levelek hullanak alá. Természetesen egy világos szőnyeg vagy az érzékeny parketta nem annyira megfelelő (legalábbi további védelem nélkül), mint egy felmosható járólap.

Figyeljen arra, hogy a tartószerkezetek elég stabilak legyenek ahhoz, hogy a súlyt megtartsák, akkor is, amikor a föld nedves. A növénynek nem szabad nagyon egyenlőtlenül csüngenie, hogy a cserép ne essen azonnal le, ahogy hozzáérünk. Az öntözés során ne töltse túl a cserepet vízzel.

compo image

Megfelelő növények

A lefelé növő hajtásokkal rendelkező szobanövények kifejezetten alkalmasak a függőleges elhelyezésre. A páfrány jó példa erre. Csodálatosan mutat egy függő virágcserépben a falon vagy egy magas polcon. Az előnyök azonban nem érnek véget a csodálatos megjelenéssel: Hasznos az ilyen növények egészséges fejlődésében, ha van elég hely, és a hajtások nem érnek le a földre. Például, ha a zöldike leveleinek végén barna foltok jelennek meg a megfelelő gondoskodás ellenére is, segíthet, ha nem hagyjuk a növényt a földre lógni.
További függő- vagy kúszónövénye, melyek alkalmasak szobában nevelésre: Zöldike, hegyescsúcsú futóka, könnyezőpálma, kúszó fikusz, filodendron, fodorka, húsos viaszvirág, gyertyavirág és cissus. A pozsgások ültetése, mint például a gyöngyfüzér, a vesszőkaktusz-félék vagy a selenicereus, szintén jó választás lehet.

compo image

A függő növények optimális gondozása

A talaj
Töltse fel a cserepet jó minőségű, laza szerkezetű, jó légáteresztő és jó vízelnyelő képességgel rendelkező virágfölddel. A levéldísznövények és a pálámák virágföldje jó választás. A COMPO táptalajai eleve tartalmaznak tápanyagot az induláshoz, ami tápanyagellátást biztosít az első nyolc hétre. A gyökéraktivátor a tápanyagok egyenletes elosztását biztosítja a cserépben. A gyökér növekedése jelentősen javul, és serkenti a csodálatos, dekoratív levelek kialakulását is.

Öntözés
Általánosságban, öntözésük hasonló az ablakpárkányon lévő virágok öntözéséhez, sokszor azonban nehezebb kivitelezni. Ennek az az oka, hogy nem könnyű megállapítani, hogy a föld száraz-e vagy nedves. Ezért nagyon figyeljen: Az említett növények közül soknak állandó vízellátásra van szüksége, de a függő növényeknél az átnedvesedést minden áron el kell kerülni. Sok cserép teljesen zárt alul, hogy a víz ne csepegjen ki – mivel nincs csepptálca. Ez azt jelenti, hogy a vízfelesleg nem tud kifolyni. Ezért a nedvességszintet rendszeresen ellenőrizni kell.

Levélápolás
A függő növényekre kifejezetten igaz, hogy szeretik, ha időről időre leporoljuk a leveleiket. Használhat erre olyan levélápoló termékeket, amelyek jók a keménylevelű szobanövényekre, és a levelek tökéletesen fognak kinézni. Ha sok a por, az is megoldás lehet, ha lezuhanyoztatja a növényt. Óvatosan permetezze néhány másodpercen keresztül a növényt tetőtől talpig, és hagyja alaposan megszáradni, mielőtt az ismét a helyére kerül.

Trágyázás
A függő növényeknek, mint ahogy a legtöbb cserepes növénynek, elegendő tápanyagra van szükségük a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló talajból. Adjon tápoldatot a növény öntözővizéhez hetente egyszer márciustól októberig. A tápanyagellátás még egyszerűbb a lassan oldódó trágyákkal, két adag trágya elég is egész időszakra.

megosztás