compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Szobanövények
  5. A jó elhelyezés: Bárhová tehető szobanövények

A jó elhelyezés: bárhová tehető szobanövények

Fény, levegő, hőmérséklet, a szobanövények nagyon sokféle igényeket támasztanak a helyre vonatkozóan. Néhány dolgot érdemes észben tartani, ha azt szeretné, hogy zöld szobatársai otthon érezzék magukat. Megmondjuk, hogyan győzheti le az öt legnagyobb kihívást, amit a növényekkel való együttélés támaszt, és hogy milyen növények viselik el a fűtés melegét, a hideg folyosókat, a sötét sarkokat a nappaliban és a páradús fürdőszobát.

compo image

Első kihívás: kevés fénnyel rendelkező sarkok

A legtöbb növény, főleg ha az a trópusi régiókból származó, egzotikus, virágzó növény, sok fényt igényel. De szinten minden lakásnak megvannak a sötét szobái, vagy az ablakoktól távol eső sarkai. A túl kevés napfény magában hordozza az elsárgulás veszélyét a fényimádó növények esetében. Habár a szárak gyorsan magasra nőnek, nem lesznek igazán erősek. A gyors növekedés miatt a növény megpróbál alternatív fényforrásokhoz jutni, mivel nem kap elég fényt a fotoszintézishez.

Mégis, elképzelhető, hogy a sötétebb pontokba is költözzenek zöld növények, például sűrű erdőkből származó fajták. De a növények nem képesek úgy túlélni, ha semmi fényt nem kapnak. Még a legalkalmasabb jelöltre is igaz, hogy a növény néha nem fejlődik olyan ideálisan, mint tenné azt több fénnyel, függően a rendelkezésre áll fénytől.


A sötét szobákat is kedvelő növények: kukoricalevél, zamioculcas (legénypálma), hegyescsúcsú futóka, szobai szanszeviéria, zöldike, párnafű, korallvirág, rákvirág, sárkányfa, filodendron és vitorlavirág.

compo image

Második kihívás: a fűtéstől száraz levegő

A fűtéstől száraz levegő nem csak az embereknek rossz, sokszor a növények is küszködnek télen a lakás száraz, meleg levegőjében. Ezt észben tartva, válasszon megfelelő növényeket azokba a szobákba, ahol erőteljes a fűtés. Az is segít, ha rendszeresen vízzel permetezi a növényt vagy esetleg egy párásítót vásárol.


A közvetlenül a radiátor fölé helyezett cserepek hamar kiszáradhatnak. Szóval, ne feledje gondosan figyelemmel kísérni a vízellátásukat. Ha a levelek végén barna vagy fekete foltok jelennek meg, az általában arra utaló jel, hogy a hely túl meleg, vagy túl száraz a növénynek. A száraz levegő elősegíti az olyan kártevők megjelenését, mint a takácsatka, ami drasztikusan képes elszaporodni meleg környezetben. Keresse hát rendszeresen zöld kincsein a fertőzések jeleit! 

A kaktuszok, a pozsgások, a vadkakaó, a karácsonyi kaktusz és a sugárarália a legjobb választás a fűtött szobákba.

compo image

Harmadik kihívás: hideg ablakpárkány

A hideg felületekre, például kőből vagy márványból készült ablakpárkányra helyezett növények pont ennek ellentététől szenvednek: hamar fázni kezdenek alulról. Ebben az esetben segít, ha fa alátétet vagy deszkát, táblát vagy nem szőtt anyagot teszünk a cserép alá. Még jobb, ha már a kezdetektől más helyet keres a nagyon érzékeny növényeknek.

compo image

Negyedik kihívás: hűvös területek, például folyosók vagy hálószobák

Az egyéni fűtési szokások függvényében a folyosók általában fűtetlenek, a hálószobák pedig gyakran hűvösebbek egy lakásban. Ezekre a helyekre azok a gondosan megválogatott növények kerüljenek, amelyek az alacsonyabb hőmérsékletet kedvelik. De vigyázzon, hogy ne legyen a hőmérséklet túl fagyos zöld lakótársainak, és hogy mindig elég fényt kapjanak! A következő is igaz: minél kevesebb a fény, annál hidegebb van és annál ritkábban kell a növényeket öntözni.
Hasonlóképpen, sok zöld lakó a szárazságot sem tolerálja túl jól. A fügefáról például lehullanak a levelei. Egyszerűen egy égő gyufával meg tudja nézni, hogy szárazság alakult-e ki. A tapasztalatok szerint, ha egy növény számára túl hideg a környezet, a levélvégek sárgulni kezdenek vagy a levelek lehullanak.  

A páfrány, a rhododendron, a norfolk-szigeti araukária és a zöldike egyaránt a lakás hidegebb zugait kedveli.

compo image

Ötödik kihívás: magas páratartalmú fürdőszobák

A fürdőszobának gyakran magasabb a páratartalma. Ha a hőmérsékletet mindig ugyanazon a szinten tartja, és a fény is elegendő, akkor az orchidea otthon fogja magát érezni. A páfrány, a szobai szanszeviéria és a vitorlavirág kevés fény mellett is jól érzi magát, de nagy páratartalom kell nekik, így a sötét fürdőszoba jó hely a számukra.


Az orchidea, a páfrány, a szobai szanszeviéria és a vitorlavirág a trópusi levegőt kedveli. 
 

megosztás