compo image

Amikor a meleg időjárás miatt a palánták túl gyorsan növekednek

Túl nagyra nőttek a palánták az ablakpárkányon?

Függetlenül attól, hogy teljes mértékben önellátó vagyunk, vagy csak az erkély sarkában termesztünk, mindannyian megtapasztaltuk azt a hosszú várakozást, ami a növények kiültetését előzi meg. Termesztheti az ablakpárkányon vagy az üvegházban kedvenc zöldségeit, óvatosan gondozza a palántákat, hogy azok erős növényekké fejlődjenek. A fagyosszentek mondása szerint a legtöbb növényt legkorábban május közepétől ajánlatos a szabadba tenni. Ez még mindig érvényes? Mit tegyünk, ha a növényeink túl nagyra nőnek beltéren, vagy már virágozni kezdenek? Az alábbi cikkben tanácsot adunk, hogy milyen feltételek mellett érdemes a korábbi kiültetés mellett dönteni.

compo image

Miért olyan nagyok a növényeim?

Türelmetlen termesztés és túl sok napsütés

Számos oka lehet annak, hogy a növények nagyobbak a szokásosnál. Túl korán kezdte őket termeszteni? Mivel néhány növény - például a cukkini - a csírázás után gyorsan fejlődik, csak április közepétől-végétől szabad őket termeszteni. Mindig figyeljen a vetőmag csomagolásán feltüntetett időszakokra. Egy különösen meleg és napos tavaszi időszak is serkentheti a növények növekedését, és így korábban megtörténhet a virágzás. A sok napsütés azt sugallja a növény számára, hogy eljött az ideje a virágzásnak és a gyümölcs kifejlődésének. Amennyiben a növényed ekkor még az ablakpárkányon áll, a virágait nem lehet majd beporozni, ami a termék képződés előfeltétele. Ez természetesen csalódást okoz mind nekünk, akik nagyon vártuk a finom zöldségeket, mind pedig a rovaroknak, akik ételt kerestek..

compo image

Készen áll a növényem az áthelyezésére?

Mivel a növényeket nem szabad túl korán a szabadba tenni, az első dolog az, hogy ellenőrizzük, hogy a növény valóban túl nagy-e a jelenlegi helyén. Ellenőrizze, hogy a cserépben már elég kiterjedtek-e a gyökerek. Amennyiben a talaj még laza, és csak néhány gyökér látszik az edény szélén, akkor nyugodtan hagyja, hogy a növény tovább növekedjen benne. Ha a talaj sokkal szilárdabb és már látszik a sűrű gyökérhálózat, akkor egy nagyobb edény lehet a válasz, mielőtt valóban a szabadba tenné. Ha a fagyosszentek időszakának lejárta előtt nincs mód a növény szabadba mozgatására, akkor a következőket javasoljuk:

  1. Location
    The perfect location when planting early is a raised bed which is sheltered from the wind because it's much warmer and the roots will not be exposed to frost. A roof or cover for the night provides additional safety. Plants in a pot can make themselves comfortable in a sunny spot, e.g. next to the wall of a building. This protects them from wind and heavy rainfall.
  2. Watering
    If at all possible, don't water your plants in the evening because otherwise the leaves and topsoil won't have enough time to dry off and there is a risk of freezing moisture.
  3. Weather
    Keep an eye on the weather forecast If the temperature drops below 3 °C at night, cover your plants with a thin translucent non-woven mat if possible.

megosztás

compo image

COMPO. Egyszerűen gyönyörű növények.

Együtt még több zöldet hozhatunk az életébe

Szolgáltatásaink

compo image